Udruga Osmijeh

Pitajte liječnika => Logoped => Autor teme: ketty - 04. Siječanj 2013, 17:14:06Naslov: govor
Autor: ketty - 04. Siječanj 2013, 17:14:06
Poštovana,
moja beba ima rascjep mekog i tvrdog nepca. uskoro ćemo na operaciju. zanima me da li mogu ostati posljedice na govor, odnosno da li će ona lijepo pričati? također me zanima da li se može duda varalica ponovo dati kada sve prođe i da li ona može imati utjecaja na razvoj govora?

hvala.


Naslov: Odg: govor
Autor: Ana Dembitz - 06. Siječanj 2013, 21:47:56
Poštovana, djeca s rascjepom nepca i usne spadaju u grupu rizčne djece za poteškjoće govora i slušanja. Međutim operativnim zahvatom i pravovremenom konzultacijom logopeda koji savjetuje roditelje kako poticati govorni razvoj, naše male bebe razvijaju uredan govor (ukoliko nema dodatnih poteškoća). To je bio i osnovni cilj osnivanja naše Udruge.
Nakon operativnog zahvata kada se otkloni strukturalna poteškoća djeca imaju uvjete za pravilan razvoj govora. Važno je što prije kontaktirati logopeda da se preveniraju eventualne greške. Ne smije se čekati da se problem razvije već ga treba preduhitriti.  Korištenje dude varalice nije kontraindicirano, čak što više. Međutim, nakon operativnog zahvata treba čekati vrijeme kada maksičlofacijalni kirurg ustanovi uredan postoperativni rezultat.
                                                                                                                       Ana dembitz, logoped