Novosti:

Dragi prijatelji,

Udruga Osmijeh ove godine organizira prvi tjedan svjesnosti o rascjepima usne i nepca u Hrvatskoj koji će se održati od 4. do 12. svibnja 2024.

Projektom "Ljepota je u svakom osmijehu" ćemo široj javnosti dati priliku da se educira, podrži našu zajednicu te da proširimo poruku o važnosti integracije i podrške osobama s rascjepom usne i nepca.

Obilježavanje našeg tjedna započinjemo s prigodnim eventom te Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite.

Datum i vrijeme održavanja: 04. svibnja 2024. u 10:00

Mjesto održavanja: Bogovićeva, Cvjetni trg, Zagreb 

Kako bi olakšali širenje naših poruka otvorili smo javne facebook i Instagram profile na kojima objavljujemo edukativni, informativni sadržaj ali i priče naših malih osmijeha.

Facebook
Instagram

Zajedno smo jači :)

Main Menu

govor

Autor ketty, 04. Siječanj 2013, 17:14:06

« natrag - naprijed »

ketty

Poštovana,
moja beba ima rascjep mekog i tvrdog nepca. uskoro ćemo na operaciju. zanima me da li mogu ostati posljedice na govor, odnosno da li će ona lijepo pričati? takoÄ'er me zanima da li se može duda varalica ponovo dati kada sve proÄ'e i da li ona može imati utjecaja na razvoj govora?

hvala.

Ana Dembitz

PoÅ¡tovana, djeca s rascjepom nepca i usne spadaju u grupu rizčne djece za poteÅ¡kjoće govora i sluÅ¡anja. MeÄ'utim operativnim zahvatom i pravovremenom konzultacijom logopeda koji savjetuje roditelje kako poticati govorni razvoj, naÅ¡e male bebe razvijaju uredan govor (ukoliko nema dodatnih poteÅ¡koća). To je bio i osnovni cilj osnivanja naÅ¡e Udruge.
Nakon operativnog zahvata kada se otkloni strukturalna poteÅ¡koća djeca imaju uvjete za pravilan razvoj govora. Važno je Å¡to prije kontaktirati logopeda da se preveniraju eventualne greÅ¡ke. Ne smije se čekati da se problem razvije već ga treba preduhitriti.  KoriÅ¡tenje dude varalice nije kontraindicirano, čak Å¡to viÅ¡e. MeÄ'utim, nakon operativnog zahvata treba čekati vrijeme kada maksičlofacijalni kirurg ustanovi uredan postoperativni rezultat.
                                                                                                                       Ana dembitz, logoped