Udruga Osmijeh
22. Lipanj 2024, 03:59:25 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Dragi prijatelji,

Udruga Osmijeh ove godine organizira prvi tjedan svjesnosti o rascjepima usne i nepca u Hrvatskoj koji će se održati od 4. do 12. svibnja 2024.

Projektom "Ljepota je u svakom osmijehu" ćemo široj javnosti dati priliku da se educira, podrži našu zajednicu te da proširimo poruku o važnosti integracije i podrške osobama s rascjepom usne i nepca.

Obilježavanje našeg tjedna započinjemo s prigodnim eventom te Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite.

Datum i vrijeme održavanja: 04. svibnja 2024. u 10:00

Mjesto održavanja: Bogovićeva, Cvjetni trg, Zagreb 

Kako bi olakšali širenje naših poruka otvorili smo javne facebook i Instagram profile na kojima objavljujemo edukativni, informativni sadržaj ali i priče naših malih osmijeha.

Facebook
Instagram

Zajedno smo jači 🙂

 
  Forum Pomoć Traži Kalendar Chat Prijava Registracija  
  Postovi
 Str: [1] 2 3
1  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: pretrage u trudnoći : 11. Rujan 2017, 20:03:06
Držite se uputa nadležnog ginekologa i u dogovoru s njim provodite redovite UZV preglede. Vjerojatnost da i beba ima rascjep postoji ali je vrlo mala.
2  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Korekcija philtruma i gornje usne : 14. Listopad 2015, 22:01:40
Bez kliničkog pregleda teško je odgovoriti na koji način korigirati gornju usnu. Da li se radi o oblikovanju philtruma, oblikovanju crvenila usne ili postizanju "punoće" u pojedinim dijelovima gornje usne.
Hijaluronska kiselina je preparat koji se ubraja u tzv.filere, s njim se može korigirati usna ali kao što Vam je sigurno poznato takvi se preparati nakon određenog vremena moraju ponovo ubrizgavati jer korekcije filerima nisu trajne.
3  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Dohrana kašicom bebe s rascjepom nepca : 07. Lipanj 2014, 12:50:41
Nakon plastike usne, kod potpunih rascjepa usne i nepca, i dalje postoji komunikacija usne i nosne šupljine zbog rascjepa tvrdog i mekog nepca. To nije zapreka da uvodite u prehranu kašice i dohranu ali svakako u dogovoru s nadležnim pedijatrom. Neće doći do upale, jedino uvijek nakon hranjenja, a to je bila preporuka i prije dok je jeo samo mlijeko, kapnite nekoliko kapi fiziološke otopine u nos nakon hranjenja.
Vjerojatno je u početku trebalo neko vrijeme da se "uigrate" i s hranjenjem na bočicu pa će tako biti i s dohranom. Nek to budu u početku manje količine u žličici, s malim pauzama, nemojte žuriti, dopustite mu da kihne. Svakao se o tipu dohrane posavjetujte s pedijarom.
4  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Pretrage prije operacije? : 03. Lipanj 2014, 17:09:20
Bris nosa je, uz laboratorijske pretrage krvi i urina, standardna preoperativna pretraga prije operacije usne a bris ždrijela je potreban za operaciju nepca, tako da Vam preporučam da obavezno učinite i taj nalaz.
Što se tiče "prištića" na licu, teško je reći dok se ne vidi dijete. Ako se radi o bilo kakvoj upalnoj promjeni koja se nalazi u samoj blizini usne, operaciju je bolje prolongirati dok promjena ne prođe. Ali svakako se posavjetujte s pedijatrom, ili ako Vam odgovara možemo se vidjeti na kontroli prije primitka u bolnicu.
5  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Zašto popucaju ili oslabe šavovi poslije operacije? : 17. Kolovoz 2013, 19:41:15
Poštovani roditelji

nemojte se unaprijed brinuti zbog dude i šavova. Prvih dana vjerojatno beba i neće tražiti dudu, što se tiče plača i bolova bebe redovito primaju analgetike postoperativno (najčešće čepiće paracetamola). Usna neće "popucati" zbog dude ili plača. Sama tehnika operacije rascjepa usne podrazumijeva šivanje u tri sloja (koža, mišić, sluznica) i ne "drže" usnu samo šavi koji se vide na koži.
Ponekad pokoji šav s kože usne ranije padne (bebe ga i same "skinu" trljajući usnu koja ih svrbi) no to ne znači da će se usna razdvojiti. Najvažnije je da je za operaciju beba dobre opće kondicije, da su uredni laboratorijski nalazi i bris nosa.
6  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: koliko dugo nakon operacije se mogu pojaviti fiistule? : 29. Ožujak 2013, 16:22:39
Fistule su manje ili veće "rupice" koje nastaju na mjestu gdje je sašiveno nepce. Najčešće se pojavljuju na prijelazu tvrdog u meko nepce ili kod potpunih rascjepa iza alveolarnog grebena. Kad pogledate u usnu šupljinu vidi se rupica. "Udubljenja" mogu biti normalna anatomija, no dok ne pogledam nepce teško je reći o čemu se radi. Manje fistule se i same mogu zatvoriti. Ako treba ponovno raditi operaciju nepca radi fistule, treba proći neko vrijeme, najmaje pet-šest mjeseci.
7  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: koliko dugo nakon operacije se mogu pojaviti fiistule? : 27. Ožujak 2013, 20:58:14
Hrana u nosiću nedugo nakon operacije ne mora biti znak da se radi o fistuli. Vjerojatnije je da je kašica "došla" iza mekog nepca u nos, pogotovo ako ne vidite rupicu među koncima. Zatvoreno nepce je sad nešto "novo" i drugačije u usnoj šupljini. Djeca još uvijek nisu naučila pravilno žvakati, ponekad dugo drže hranu u ustima. Možda je jednostavno kihnula i dio hrane joj je krenuo kroz nosić.
Ako ne vidite rupicu na nepcu onda niti nema fistule. Šavi će se resorbirati kroz nekoliko tjedana ali i to je dosta individualno. Ponekad je to period od dva pa do šest tjedana
8  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: bočice i dude varalice : 04. Siječanj 2013, 10:50:14
Nakon operacije nepca beba dobije prvi obrok dva sata nakon izlaska iz operacione sale. Smije se hraniti na bočicu ali se duda u početku ipak "ne stavlja cijela u usta" i mama pripomaže lakšem hranjenju laganim pritiskom na dudu, tako da beba što manje povlači dudu a da mlijeko više samo kapa u usnu šupljunu. Uz prvo postoperativno hranjenje uz Vas će biti sestre s odjela koje imaju veliko iskustvo u hranjenju beba s rascjepom. Ako treba prvih nekoliko obroka bebu mogu hraniti i sestre.
Dudu varalicu ne preporučamo nakon operacije. Bilo bi dobro da bebu odviknete od varalice prije dolaska u bolnicu jer se često ljute i plaču više zbog toga što nemaju dude nego zbog same operacije.
9  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Fistula na tvrdom nepcu : 29. Ožujak 2011, 12:23:44
Po opisu vjerojatno se ne radi o fistuli. Ako je "rupica" koju opisujete smještena uz prostore gdje nepce nakon operacije "sekundarno cijeli", na tom mjestu ne može nastati fistula jer je ispod sluznice kost. Da li primjećujete hranu ili tekućinu u nosu ? Sa sigurnošću Vam mogu reći o čemu se radi na kontroli u ambulanti.
10  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Rascjep mekog nepca : 30. Siječanj 2011, 16:25:56
Ponekad se i nakon operacije nepca može pojaviti malo hrane u nosu a da su svi konci na svom mjestu. Hrana može "proći" iza nepca, pogotovo kod kihanja, jer se djeca još nisu naučila "na nove anatomske odnose u usnoj šupljini". Ako je s nepcem sve u redu, kroz neko vrijeme nećete više primjećivati hranu u nosnici. No prehlada, kihanje i kašljanje nisu baš "dobrodošli" za cijeljenje nepca. Za definitivan odgovor trebalo bi pogledati u usnu šupljinu i nalaz na nepcu.
Možete i dalje kapnuti nekolio kapi fiziološke otopine u nos i čistiti nosić s pumpicom, pogotovo ako nakon hranjenja primjetite hranu u nosu. Pumpicu primjenjujte više na predvorju nosne šupljine.
11  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Fiberendoskopija kod djece s rascjepom : 24. Siječanj 2011, 13:41:16
Pregled fiberom nije opasan ali kod djece s rascjepom ne treba žuriti s uklanjanjem krajnika (tonzila) jer taj zahvat može utjecati na razumljivost govora. Ne preporučam da odstranjuju tonzile a svakako preporučam da se posavjetujete s ORL u Zagrebu koji Taru vodi od početka.
12  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: njega zubiju poslije operacije : 27. Prosinac 2010, 22:20:37
Zubiće treba prati. Naslage hrane na zubićima treba skinuti (da li će to biti s nježnom četkicom za zube ili jednostavno s čistim tupferom namočenim u fiziološku otopinu). Ne znam da li ste prije operacije imali naviku pranja zubića? Pomozite mu i svakako nadgledajte pranje zubi ili u dogovoru s njim vi nježno iščetkajte zubiće. Bitno je da četkicu ne stavlja u usnu šupljinu i ne "pere konce koji ga sad sigurno svrbe", nego da ih "izribate" s prednje strane. Neugodni zadah dolazi djelomično i zbog zubića ali i ako se skuplja hrana na koncima u usnoj šupljini. Koliko pije tekućine (vode ili čaja) ? Također na nepcu uz zube,  sada postoji dio tkiva koji cijeli "sekundarno", gdje isto može zaostajti hrana.
Što se tiče nosića bitno je da se aspiratori ne guraju duboko u nos. Kapanje fiziološkom otopinom i lagana aspiracija u predvorju nosne šupljine bit će dovoljna higijena nosa.   
13  Pitajte liječnika / Pedijatar / Odg: problemi sa sluhom : 26. Prosinac 2010, 13:39:18
Već smo ranije pisali na forumu o problemima sa sluhom kod djece s rascjepom nepca a također o tom problemu na početnoj stranici je tekst koji je napisao kolega audiolog. Samo ukratko-vjerojano će sa sluhom biti sve u redu. Svakoj bebi, još u rodilištu, učini se tzv. test čujnosti, koji ne mora biti OK, ali se nakon toga bebe naručuju u Centre gdje se test nakon nekog vremena i sa sofisticiranijom dijagnostikom može provjeriti. Test se ne radi zbog rascjepa nepca nego je rutinska pretraga kao što je UZV kukova ili sl. Što se tiče rascjepa nepca, bebe najčešće maksilofacijalni kirurg upućuje otorinolaringologu (audiologu) da se utvrdi da li rascjep nepca utječe na funkciju uha te je potrebno u dogovoru s audiologom kirurški intervenirai - postaviti cjevčice u bubnjić. Liječenje mora biti timsko. Problemi sa sluhom, zbog rascjepa nepca, mogu nastati zbog tzv. provodne nagluhosti ali ako je pristup liječenju timski to se ne bi smjelo dogoditi. Problemi sa srednjim uhom ne moraju biti vezani samo za rascjep, mogu ga imati i djeca neovisno o rascjepu nepca.
Što se tiče rascjepa mekog nepca i hranjenja, rascjep ne bi trebao bitno ometati hranjenje. Kao što smo pisali ranije, hranite bebu u povišenom položaju, dajte joj vremena da se iškašlje, bljucne. Nudite obroke šešće. Nakon hranjenja ukapajte nekoliko kapi fiziološke otopine u nosnice radi čišćenja nosa.
14  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: Rascjep usne i nepca : 14. Studeni 2010, 17:05:42
Kod liječenja rascjepa od iznimne važnosti je timski pristup. Osim maksilofacijalnog kirurga u timu su logoped, audiolog, ortodont, pedijatar, psiholog, socijalni radnik. Ortodontsko liječenje traje dugo, ponekad i godinama ali trajanje liječenja je individualno. Kod jednog dijela osoba s rascjepom, najvjerojatnije zbog operacija i ožiljaka na nepcu, može doći do "zaostajanja" u rastu gornje u odnosu na donju čeljust, tako da su donji zubi "ispred" gornjih i u estetskom izgledu donja čeljust je dosta izražena. Nakon ortodontskog liječenja (nošenje fiksnog aparata, ponekad i vađenja osmica (umnjaka) i postavljanja svih zubi u niz te ortodontske pripreme, potrebno je operirati obje čeljusti. To se zove osteotomija a podrazumijeva pomicanje gornje čeljusti naprijed a donje čeljusti natrag. Operacija se može izvesti nakon završetka rasta. Operacijom se postižu dobri međuđeljusni odnosi. Nakon operacije postiže se i bolja "projekcija" nosa.
No takav odnos čeljusti nije vezan samo uz rascjepe. Slična klinička slika, neovisno o rascjepima, prisutna je u oko 5% populacije, genetski se nasljeđuje i tada govorimo o tzv. progeniji, odnosno izrazito izraženoj donjoj čeljusti. U zapadnoeuropskim zemljama to su vrlo česte operacije dok je kod nas većina populacije nedovoljno informirana o mogućnostima ortodontsko-kirurškog liječenja.
15  Pitajte liječnika / Maksilofacijalni kirurg / Odg: kada na prvi pregled : 11. Listopad 2010, 20:55:30
Ako se u prvom aktu zatvara samo meko nepce, a to sve ovisi o opsegu rascjepa, i dalje postoji komunikacija usne i nosne šupljine kroz otvor na tvrdom nepcu, tako da ponekad i dalje tekuća hrana može izaći i na nosić. Vremenom to postaje sve rjeđe. Svakako kapnite nakon hranjenja nekoliko kapi fiziološke optopine u nosnice.
Ponekad i nakon zatvaranja cijelog nepca u jednom aktu hrana može izaći na nosić, iako je nalaz na nepcu uredan. Jednostavno djeca nakon operacije još uvijek ne znaju "kako u potpunosti upotrebljavati nepce". No vrlo brzo će to naučiti.
 Str: [1] 2 3
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.017 sekundi uz 18 upita.