Udruga Osmijeh

Pitajte liječnika => Logoped => Autor teme: Aleksandar - 04. Veljača 2014, 13:23:11Naslov: Duda varalica
Autor: Aleksandar - 04. Veljača 2014, 13:23:11
Poštovani,
moje dijete se rodilo s obostranim rascjepom usne, tvrdog i mekog nepca, ima manje od tri tjedna i još nismo išli na kontrolu u Dubravu, naručeni smo za oko tjedan dana. Vidjela sam da na jednoj temi za logopeda piše za korištenje dude varalice da je čak i poželjno. Možete li mi to pojasniti i dati neku smjernicu kakvu dudu da mu ponudim? Kupila sam jednu od prirodne gume, malo veću za 18 mjeseci naviše, jer je najsličnija nukovoj koju koristimo za hranjenje, lijepo ju prihvaća i želi sisati, ali mu stalno ispada iz usta jer je manja od one na koju jede i ne može ju usnama dobro prihvatiti. Je li u redu dati mu takvu dudu bar povremeno pa pridržavati ako želi sisati, i ima li kakva drugačija koja bi mu bolje odgovarala u smislu da ne ispada? Hvala na odgovoru!


Naslov: Odg: Duda varalica
Autor: Ana Dembitz - 06. Veljača 2014, 12:16:47


Poštovana gospođo,

javljam Vam se vezano za Vaše pitanje o dudi varalici. Istina je da logopedi podržavaju stav kako je dudanje varalice poticajno za bebe s rascjepom. Ja također misli m da je korištenje dude dobro jer potiče refleks sisanja kod malih beba, a naše bebe zbog specifičnih odnosa usne i nosne šupljine, dakle specifičnih uvjeta disanja i hranjenja ne podržavaju značajno refleks sisanja. Međutim tu treba biti oprezan. Vašu bebu još čekaju operativni zahvati kada varalica neće biti dozvoljena što djetetu stvara dodatne frustracije. Stoga s dudom treba biti oprezan i dati je povremeno djetetu s oprezom da se ne stvori ovisnost. Možda bi bilo dobro poticati refleks sisanja blagim kružnim pokretima oko usana te laganimn umetanjem prsta u usta kada beba spontano siše. Na taj način dijete stvara ugodu, potiču se receptori u usnoj šupljini. Možda je stoga i Vaša manja duda poželjnija jer je beba koristi uz pomoć koja se može kontrolirati. Savjetujem Vam da se savjetujete s kirurgom vezano za dudu za hranjenje. Ja bi preporučila običnu dudu s malo većom rupicom koja se postepeno smanjuje uz blagi pritisak dude tijekom hranjenja.
Srdačno Vas pozdravljam i slobodno se javite za bilo kakovo pitanje.
Ana Dembitz


Naslov: Odg: Duda varalica
Autor: Aleksandar - 06. Veljača 2014, 14:37:29
Poštovana doktorice,
puno hvala na odgovoru. Što se tiče dude za sisanje, već sam se savjetovala s dr. Kneževićem koji mi je rekao da sad ništa ne mijenjam u hranjenju kad već jede na nukovu dudu, da to puno ovisi o tipu rascjepa, a mi još nismo bili na prvoj kontroli, pa kad ga doktor vidi, vjerojatno će mi znati reći više. On ima tri tjedna i tek se uigravamo oko hranjenja tako da sad mijenjanje, mislim, nikako ne bi bilo poželjno, dobiva na težini, ali ne prebrzo nego nekim umjerenijim tempom, a  hranimo se i desetak puta dnevno, pa i više. Možete li mi objasniti to o dudi za sisanje, zašto se bar do prve operacije ne preporuča ta posebna i zašto nam onda već u rodilištu nisu dali drugačije upute, tj. zašto su nas uputili na hranjenje tom posebnom dudom? Puna hvala na odgovoru!


Naslov: Odg: Duda varalica
Autor: Ana Dembitz - 07. Veljača 2014, 12:26:11
 Vezano za dudu za hranjenje dogovorit  će te se s Docentom Kneževićem. To ovisi o veličini i tipu rascjepa. Mislim da u bolnici sugeriraju posebne dude za rascjepe jer je to nešto jednostavnije. U prvim mjesecima je važno da beba dobiva na težini stoga se sugeriraju te velike dude koje omogućavaju lagano hra njenje. Međutim ,bebe se lako navikavaju i na obične dude, one stvore mehanizme samo  njima svojstvene, a to olakšava kasnije hranjenje i potiče oralnu pokretljivost. Da ne problematiziramo i ne st varamo Vam konfuzije sada je zaista važno da Vaša beba jede i da dobiva na težini, a s vremenom ćemo se prilagođavati.

Srdačno!
Ana Dembitz


Naslov: Odg: Duda varalica
Autor: Aleksandar - 07. Veljača 2014, 15:03:52
Puno hvala!