Udruga Osmijeh

Kutak za velike => Iskustva => Autor teme: mimi - 08. Siječanj 2012, 15:28:58Naslov: razvoj govora (dob 2. godine)
Autor: mimi - 08. Siječanj 2012, 15:28:58
dragi svi, naša curica je nedavno proslavila svoj 2. rođendan.. imala je rascjep mekog nepca koji je zatvoren op. kod dr. Kneževića s njenih 10 mj. starosti... unazad dva mjeseca se primjecuje napredak u govoru.. ali ima još puno riječi koje ona pokuša reći, pogodi intonaciju ali ne izgovori riječ kakotreba (da je razumljivo i da ne fali glasova iz riječi). Strašno puno s njom pričamo, pjevamo, krenula je i u jaslice u 9. mjesecu mi tamo je također stimulativna okolina. Pratimo se kod prof. Dembitz..iako je još malena za nekakvu konkretniju terapiju ili vježbu. Molim Vas za Vaša iskustva, kada su Vaša djeca progovorila, kada se taj govor osjetno proširio... jel došlo naglo, koje riječi.. sve me zanima i puuuuno hvala!  :)


Naslov: Odg: razvoj govora (dob 2. godine)
Autor: dixie - 10. Siječanj 2012, 10:26:56
frane je progovorio jako rano (puno prije drugog rođendana) i nepravilno. sada to ispravljamo i jako mi je žao što nismo krenuli i ranije.
ono što želim reći je da djete sa 2 godine nije premalo za vježbanje kod logopeda. frane ima 3 i pol godine i već godinu dana ide privatno kod logopeda. prvo jedanput tjedno, a sada i 2x po pola sata. on tamo uz igru vježba i govor i grafomotoriku. crtaju, pričaju, izgovaraju. sada već ima i slova p, t, s... u izgovoru, ali ih nema u normalnom govoru jer je naučio krivo i sada to ispravljamo.

ako možete, krenite kod logopeda što prije. vani se s djecom s rascjepom vježba od 9 mjeseca života, kod nas ne prije 3. godine. govorim o ustanovama. privatno će ga uzeti i ranije. 


Naslov: Odg: razvoj govora (dob 2. godine)
Autor: alma - 02. Veljača 2012, 22:25:00
Zdravo, nas mali kerim je 25 mjeseci i sto se tice fonda rijeci, dobar je, a li nepravilno prica on ustvari iygovara samo m,n,j,l,lj,v,a,e,i,o,u i onda kombinuje sa tim glasovima, kao npr, teta, nena, babo je mamo, papa je mama ali on ustvari to fino akcentuje i mi ga rayumijemo. Posli smo kod logopeda e sta ce sad bit? Nadam se poboljsanju....
Ako mogu da cujem vasa iskustva, molila bih  da mi ogovorite kad su poceli da iygovaraju i jesu li imali problema sa glasovima?


Naslov: Odg: razvoj govora (dob 2. godine)
Autor: dixie - 18. Veljača 2012, 22:50:28
frane je u vježbanju s logopedom dobio slovo p. npr. kada ga mora izgovoriti u pojedinoj riječi pri vježbanju izgovori ga dobro, pravilno, ali u svakodnevnoj komunikaciji ga opet nema jer već naučeno govori krivo. njemu je p -> k. mi ga pokušavamo ispravljati, ali nekad uspije, nekad ne, nekad ne ispravljamo. ja se nadam da će s vremenom uspjeti.
u biti, i mene zanima koliko vježbanja je potrebno da djeca počnu pravilno govoriti?


Naslov: Odg: razvoj govora (dob 2. godine)
Autor: alma - 25. Veljača 2012, 21:27:51
aha, znaci i kod vas je slicno  :(, mi smo posli logopedu i dobili smo jos 3 glasa i to b,p,d, medjutim kao i kod franeta ne upotrebljava ih u onim rijecima koje je vec naucio  >:(.
KOliko je sad franu? mislim na godina?


Naslov: Odg: razvoj govora (dob 2. godine)
Autor: dixie - 27. Veljača 2012, 09:51:26
frane ima 3 i pol godine.

b i d dobro izgovara, to nismo morali vježbati.
koliko dugo i često idete kod logopeda? mi idemo već godinu dana. prije smo išli 1x tjedno po pola sata, a sad već neko vrijeme 2x tjedno po pola sata. moram reći da nam je to veliki financijski udar jer idemo privatno, ali šta sad. mora naučiti pravilno govoriti.


Naslov: Odg: razvoj govora (dob 2. godine)
Autor: alma - 17. Listopad 2012, 00:46:59
Dixi, kako ide kod vas govor, nismo se davno javljale na ovu temu. eto mi idemo i dalje logopedu, mada mi se nesto extra i nesvidja nasa teta, moracemo potraziti nesto privatno. Sad izgovara sva slova osim K,G,H ta tr nemoze nikako, ali nebrinem se dobice ih sugurno,treba vremena i strpljenja.
Idalje ako ga neispravimo prica nepravilno, ali eto dovoljno je samo i da ga pogledan da se ispravi, mislim u govoru zna odmah kad je pogrijesio.
Logoped kaze da moramo ga ispravljat da bi izbacio staru pogresno naucenu naviku.
Njemu je sad 2, god i 10 mj.